De nieuwe brevettenlijn

Dit jaar zwemmen voor het eerst helemaal af volgens de nieuwe brevettenlijn. Dit systeem verschilt behoorlijk van het oude. Het is voor iedereen wennen. Voor de instructeurs, voor de kinderen en ook voor de examinatoren. Jarenlang waren er de oude vertrouwde brevetjes en diploma’s. Iedereen kon de oefenstof dromen en het was ook altijd redelijk eenvoudig in te schatten en te toetsen waarvoor een kind kon afzwemmen.

Dat is nu even anders, de nieuwe brevettenlijn sluit niet aan op de oude. Niet alleen hebben de brevetten een nieuwe naam, er is een andere verdeling en de oefenstof bevat een hoop nieuwe en moeilijke dingen. Het oude brevet 1 en 2 valt niet te vergelijken met het nieuwe junior brevet 1 t/m 4. Het nieuwe zwemmend redder brevet 1 t/m 4 komt amper in de buurt van het oude brevet 3 t/m 6. Het oude KNBRD diploma A en B was eenvoudiger te halen dan de nieuw Life Saver diploma’s 1 t/m 3.

De bond heeft de oude brevetjes a en b voor de allerjongste zwemmertjes al eerder opgedoekt. Om de leden voor wie het meest eenvoudige brevet van de officiële brevetten nog te moeilijk is (en dat is geen schande want de eisen zijn hoog) hebben we vorige jaar het Stavermanbrevet in het leven geroepen. Dit is een eigen brevet van onze brigade. Het heeft verder bij andere instanties geen enkele waarde. Dit jaar komt daar ws. nog een extra brigadebrevet bij om iedereen te kunnen laten afzwemmen.

Voor ons als TC en instructeurs is het lastig om dit jaar een logisch vervolg te vinden op het in 2011 behaalde brevet. Het kan dus zijn dat uw kind vorige jaar voor, bijvoorbeeld, voor brevet 4 afzwom en nu voor een ander soort brevet 3. Wij snappen dat is moeilijk te verkopen is aan kinderen maar wij kunnen niet anders. Het lijkt zo net alsof kinderen geen progressie hebben gemaakt en wij ze niets nieuws hebben geleerd. Dat is niet waar en wij kunnen niet anders dan uw begrip vragen. Wij zijn als brigade gebonden aan de nieuwe eisen van het nieuwe systeem.

Er zijn nog wat verschillen. Vroeger was het zo dat er eigenlijk nooit iemand zakte voor brevet 1 of 2 maar er wordt nu bij de laagste junior brevet redder 1 t/m 4 al behoorlijk streng geëxamineerd. Ook de kledingeisen zijn zwaar. Voor de hele lijn geldt: een spijkerbroek, shirt met lange mouwen, schoenen (geen waterschoenen) en een regenjas. Voor onze brigadebrevetjes is een lange broek en een shirt met lange mouwen genoeg. Voor brevet 1 en 2 kon altijd bij afwezigheid op het examen tussendoor gewoon zonder officials herexamen worden gedaan. Dat is verleden tijd. Voor alle nieuwe brevetten kan alleen inhaal- of herexamen worden gedaan tijdens het regionale herexamen wat we meestal in oktober bij een brigade in Zeeland organiseren. Ook hiervoor zijn we gebonden aan de examencommissie.

Zijn er ook voordelen aan de nieuwe lijn? Want dit is wel een heel negatief en streng betoog. Ja hoor, die voordelen zijn er wel. De oefenstof is heel afwisselend. Er zijn flippers bijgekomen en zwemvestjes. Vuiniszakken om de helphouding te oefenen en nieuwe zwemslagen. Kinderen kunnen nog jarenlang brevetten blijven halen, ook kinderen die al bijna klaar waren. Het is voor de instructeurs ook goed om weer eens wat nieuws te doen. Wij zijn klaar voor de uitdaging, onze leden vinden de nieuw eisen best cool want soms mag je zelfs met een bommetje te water.  Wij zien het examen op 21 mei as. met vertrouwen tegemoet en spannend was het ‘vroeger’ ook al.