STUKJE GESCHIEDENIS
Op 18 juli 1924 werd de Vlissingsche Vrijwillige Reddingsbrigade opgericht door de heer H. Bode en dr. A. Staverman. Zij deden dit vanwege het grote aantal verdrinkingsgevallen van inwoners en vissers in Vlissingen. Het zwemmend redden werd voorop gesteld en de leden waren verplicht, desnoods met gevaar van eigen leven, drenkelingen te redden.

Een zwembad waar geoefend kon worden, was er toen niet. In het kanaal door Walcheren lag een zwemschip van de Koninklijke Marine dat gebruikt mocht worden.

De eerste leden waren alleen mannen, maar later kregen ook vrouwen toestemming mee te doen. Ieder jaar werden demonstraties gegeven en zorgden leden voor de beveiliging van diverse (zwem)evenementen. Ook werden bewakingsdiensten verricht aan het strand.

In de oorlogsperiode oefenden de leden gewoon door. Dit was af en toe gevaarlijk. De medaillekast werd geplunderd en ook het zwemschip liep zware schade op. De reddingsbrigade kon gelukkig bij de Souburgse Zwemclub terecht.

In 1946 werd er weer gezwommen in het kanaal en moesten de leden voor het eerst contributie gaan betalen, namelijk drie gulden per jaar. Sinds de opening in 1969 van het Vlissingse Sportfondsenbad is de Reddingsbrigade in het zwembad gaan zwemmen op de woensdag- en vrijdagavond. Later ook op de zondagmorgen.

Dr. A. Staverman

Oprichter van Reddingsbrigade Vlissingen samen met Dhr. Bode, 18-07-1924

VANDAAG DE DAG
Tegenwoordig zwemt de Reddingsbrigade Vlissingen in het Vrijburgbad tussen Vlissingen en Middelburg.
Onze instructieavond is de maandagavond van 18.00 tot 22.00 uur. De lessen duren drie kwartier en worden gegeven door enthousiaste vrijwilligers. Onze instructeurs zijn ervaren leden. Elk jaar organiseren we een bijscholing, zodat de instructeurs op de hoogte blijven van actuele zwemtechnieken, nieuwe regels en breveteisen en ook weten hoe ze een leuke zwemles moeten voorbereiden en geven.

Onze jonge leden leren vooral hoe ze zelf beter kunnen zwemmen. Hebben ze de zwemtechniek goed onder de knie, dan maken ze kennis met het redden van drenkelingen, zowel in theorie als in de praktijk. Plezier staat hierbij voorop. Daarnaast kent onze vereniging een wedstrijdploeg waarmee we elk jaar meedoen aan de Nederlandse Kampioenschappen en de Internationale Ontmoeting. Voor ouders en andere belangstellenden bestaat de mogelijkheid om baantjes te zwemmen.

Lijkt het je leuk om te leren zwemmend redden of wil je elke maandag een klein uurtje baantjes trekken? Kom dan kennismaken met onze brigade! Je mag twee keer gratis proefzwemmen en als het bevalt, kun je lid worden.